2007-08-16

Körsbärsvin

Jinnbob kom hem från Umeå med 1,2 kilo körsbär till mig! De fick ju bli vin. Jag fick skala ner receptet en hel del men tror mig ändå kunna få ut en fem, sex flaskor om jag har tur.

Jag försöker skriva ner så mycket jag kan i min bryggardagbok för att ha koll på processen. Vilket påminner mig om att mäta Öchsle innan jag har i jästen.



Jag var hos Clas och köpte ett lock till min 10-litershink och sen hos bryggaren och köpte extra ventilgummi till jäshink och vips hade jag en extrahink för såna här experiment!



Förutom körsbären hade jag i 500 g blandade blåbär och hallon, eftersom de rena blåbärpaketen var slut på ICA. Det blir nog minst lika fint. Sen, för att göra det hela ännu roligare, rostade jag 100 g mandel, 100 g russin och en chili och hade i det hela också.


Det blev lite drygt 2 liter frukt, sen hade jag på 4 liter kokande vatten och nu håller det på och svalnar som bäst, sen ska det i 250 g socker, svalna lite till och sen ska jästen på och så får det jäsa över helgen.

Ö = 50. Det tyckte jag kändes lågt så jag funderade över lunchen på om jag skulle sockra mer men så tänkte jag att det nog ändå är ganska bra uträknat. Jag ser ju hur bra det har jäst under helgen och kan besluta om styrkan då. Planen är 250 g socker till men det skulle ge en alkohol på nånstans runt 7 % och det känns lite fattigt. Så beroende på hur det jäser i helgen får jag se om jag har i mer socker på måndag. Det ska ju gärna vara lite sötma kvar i vinet också.

Inga kommentarer: