2007-08-29

Öchsle

Jag skriver en massa om hur jag mäter Öchsle, men hur fungerar det hela egentligen? Enligt svenska Wikipedia mäter en Öchslevikt (aka hydrometer med flera namn) densiteten i vätskan i fråga, där 1 grad på skalan är ett extra gram över 1000 per liter vätska. Om mitt vin har en Öchslegrad på 30 väger alltså en liter av vinet 1030 gram. Jag antar, utan att ha funnit belägg för det, att det främst som påverkar densiteten av vätskan är sockret och att det alltså är säkert att anta att all extra vikt består av socker.

Vidare kan alltså detta användas för att beräkna alkoholhalten i vinet - någon smart har räknat ut en formel för hur mycket alkohol jästen avger per gram socker den äter. Om man mäter sockerhalten innan jäsningen (startvärdet), och sen mäter igen efter att vinet jäst ut (slutvärdet), kan man ställa upp formeln startvärde-slutvärde/7.4 (inte 7.5 som jag tidigare skrivit) och därigenom få ut alkoholhalten i volymprocent.

Mer här.

Inga kommentarer: