Egentligen ska man nog börja med att läsa det här, för det är egentligen det första inlägget i min vinblogg, men det var ju innan jag drog igång den. Jaja.
Nu är det såhär:
Noble Road Blend har jäst färdigt, och antagligen beroende på att jag hade i jästen i lite för varmt vatten (runt 26-27 grader tror jag) stannade det vid +5 grader Ö(chsle, alltså sockerhalten), istället för 0 som det kanske borde vara. Inte så mycket att göra åt dock. När jag mätte precis innan jag hade i jästen var den, i det något för varma vattnet, +40 Ö (lite väl lågt kan jag tycka, det borde varit runt det dubbla men jag är inte helt van vid vita viner) vilket isåfall ger en alkoholhalt på runt 4,7%, som en mellanöl ungefär. (Startvärde-slutvärde/7,5 ger alkoholhalt, det vill säga 40-5=30/7,5=4,7%.) Så nu ska jag tappa om det och ha i jässtopp och sånt.
[En timme senare]
Så, nu är det omtappat, jässtoppat och kolsyrebortskakat och ska stå och klarna ett tag. Sen ska jag ha in nästa klarning och låta det verka ett dygn, tappa om det igen och sen är det klart. Då ska jag prova att göra vin på dunken blandsaft jag har haft är hemma ett bra tag. Men, mer om det när det är dags.
2005-07-18
So much wine - en vinblogg
Upplagd av Linus klockan 17:50
Etiketter: alkoholhalt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar